Κυρώσεις στον επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), στον αναπληρωτή του και σε δύο αξιωματικούς της, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, πέρυσι στο Σάλσμπερι του Λονδίνου, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση της ΕΕ, η οποία κοινοποιήθηκε μετά την προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της κοινότητας, καθιστά τα τέσσερα αυτά άτομα υπεύθυνα για την παραγωγή και διάδοση χημικών όπλων.

Στους τέσσερις Ρώσους περιλαμβάνονται οι δύο αξιωματικοί της GPU, Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Συνολικά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Συμβούλιο επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε εννέα άτομα και μία επιχείρηση, με βάση το νέο καθεστώς επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά της χρήσης και διάδοσης χημικών όπλων, το οποίο ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου του 2018.

Εκτός των τεσσάρων Ρώσων, στον μαύρο κατάλογο για τα χημικά όπλα συμπεριελήφθη και το συριακό Επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο SSRC και πέντε Σύροι αξιωματούχοι, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την παραγωγή και διάδοση χημικών όπλων.

Τα ονόματα όλων των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις θα δημοσιευθούν στην επίσημη επετηρίδα της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ, χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της, λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Όλοι μας γνωρίζουμε την επιλογή των ήδη γνωστών φωτογραφιών των δύο Ρώσων πολιτών στη Βρετανία. Αλλά γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές φωτογραφίες Ρώσων στη Βρετανία οι οποίες δεν αποτελούν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία» υποστήριξε ο Πεσκόφ.

Η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η απόφαση ελήφθη βασιζόμενη σε μια σταθερή νομική βάση». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου με τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις ήταν μακροχρόνια και ενδελεχής.