Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κέρδισε τη «μάχη» στο κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, προτού προτείνει άμεσες συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο όσον αφορά στο «διαζύγιο» με την ΕΕ.

Στην ψηφοφορία, 325 βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας στήριξαν την πρωθυπουργό παρά τη συντριπτική ήττα που υπέστη την Τρίτη. Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής ήταν 306.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα έως την 29η Μαρτίου και την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η χώρα βιώνει τη βαθύτερη πολιτική κρίση εδώ και 50 χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η Μέι υποσχέθηκε να εργαστεί με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης για να βρει έναν συμβιβασμό που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit ή τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων για να αρχίσουν συναντήσεις από απόψε το βράδυ προκειμένου να επιχειρήσουν την άρση του αδιεξόδου.

«Έχουμε τώρα την ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο για να πάμε μπροστά προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του κοινοβουλίου» είπε η ίδια ενώπιον των βουλευτών.

«Με αυτόν τον στόχο, πρότεινα μια σειρά συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του κοινοβουλίου και εκπροσώπων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Και θα ήθελα να καλέσω τους ηγέτες των κομμάτων να συναντηθούμε χωριστά και θα ήθελα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις από απόψε» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν αποκλείει Brexit χωρίς συμφωνία

Από την πλευρά του πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου της βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία για το Brexit.

Ερωτηθείς εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας «no deal» αποχώρησης, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε: «Όχι».

«Η πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτα σαφής ότι οι βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, αλλά εκείνη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού κι αυτή είναι να αποχωρήσουμε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου φέτος».

Κόρμπιν: Να αποκλειστεί το σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι η πρωθυπουργός πρέπει να αποκλείσει την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit), πριν προχωρήσει σε συνομιλίες με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προτού μπορέσουν να υπάρξουν θετικές συνομιλίες για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να αποκλείσει ξεκάθαρα, μια και καλή, την προοπτική ενός καταστρεπτικού Brexit χωρίς συμφωνία, και το χάος που μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα αυτού» είπε ο Κόρμπιν στο κοινοβούλιο, λίγο μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπός του, ο οποίος επανέλαβε πως οι Εργατικοί δεν είναι έτοιμοι να διεξάγουν ουσιαστικές συνομιλίες. «Σαφώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι έτοιμος να συναντήσει την πρωθυπουργό, αλλά αν αναφερόμαστε σε ουσιαστικές συνομιλίες για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης του Brexit… τότε το σημείο έναρξης για αυτές πρέπει να είναι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή» τόνισε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που βασίζεται σε μια τελωνειακή ένωση και μια ισχυρή συμφωνία ενιαίας αγοράς…αποτελεί τη βάση μιας εφαρμόσιμης εναλλακτικής λύσης και θα μπορούσε να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και είναι η σωστή συμφωνία για τη χώρα… αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία θα την στηρίξουμε» είπε.

Παράταση μέχρι το 2020;

Λίγο πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πάντως, στο φως ήρθε στο προσκήνιο ένα σενάριο που ανατρέπει τα δεδομένα, τουλάχιστον ως προς το χρονοδιάγραμμα του Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, αποτελεί η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παράσχει νέα διορία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2020.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελετούν σχέδιο να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020, ύστερα από το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία έδειξαν προθυμία να παρατείνουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία.

Προηγούμενα σχετικά σχέδια επικέντρωναν στην προοπτική τρίμηνης παράτασης στο Brexit, δηλαδή από τις 29 Μαρτίου που είναι και η επίσημη ημερομηνία εξόδου έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά τώρα, σύμφωνα πάντα με πηγές που επικαλούνται οι Times, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν νομικές οδούς να αναβάλουν την έξοδο της Βρετανία έως το τέλος του επόμενου χρόνου.