Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει σήμερα Τρίτη τη συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, απόφαση που θα κρίνει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δυνητικά την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Η ισορροπία ισχύος στο βρετανικό κοινοβούλιο κάθε άλλο παρά μοιάζει να ευνοεί την αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργό. Η συμφωνία βάλλεται πανταχόθεν: από τους ευρωσκεπτικιστές, από τους υποστηρικτές της ΕΕ, αλλά και από το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.

Το κοινοβούλιο έχει συνολικά 650 μέλη. Από αυτά, γύρω στα 100 είναι είτε μέλη της κυβέρνησης, είτε εγγυητές της κομματικής πειθαρχίας των Τόρις (whips, στην κοινοβουλευτική ορολογία) που υποχρεούνται να στηρίξουν τη συμφωνία και κατά συνέπεια μπορούν να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό.

Οι Συντηρητικοί έχουν 317 έδρες. Κυβερνούν όμως με πλειοψηφία μόλις 13 εδρών, χάρη στη συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP), το οποίο καταλαμβάνει 10 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία είναι 32.

Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία είναι 93, συμπεριλαμβανομένων 27 των Τόρις.